пʼятниця, 11 травня 2018 р.

Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра "Сокіл"("Джура")



Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура») в Ріпкинському районному Центрі дитячої та юнацької творчості
              У літописі українських земель є славний період козаччини, який тривав майже 300 років. Сила славного козацтва крилася не стільки  в шаблі, яка навіки залишилася символом виборювання свободи, скільки в справедливому устрої  життя, в звичаях та традиціях. Запорізькі козаки свого часу мали  суворий розпорядок дня: цілорічно вони  піднімалися до сходу сонця, йшли на річку митися та купати коней. Організували змагання з їзди на конях верхи, підкидали шапку та намагалися поцілити в неї кулею або стрілою, стрибали через рівчаки та загорожі, «рубалися» на шаблях, боролися «на носок», билися «на кулачки».
                     Зброєносцями у козацької старшини були джури – хлопці 12-14 років. Джури допомагали своїм наставникам чистити зброю та знаряддя. За допомогою своїх наставників вони опанували  майстерність козака: їзду верхи, плавання, пірнання, веслування на човнах, а також брали участь у змаганнях, вивчали козацькі танці «Гопак» і «Повзунець», до яких належали елементи двобою та елементи боротьби руками та ногами.
               Козацькі звичаї та традиції спроможні пробудити і підтримувати в нас почуття національної гідності, відповідальності перед народом, Батьківщиною.
                  Саме з метою збереження славних козацьких звичаїв і традицій, виховання юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самовідданості та активної громадянської позиції, здорового способу життя та фізично розвиненої особистості 10 травня 2018 року була проведена Гра «Сокіл» («Джура») для вихованців Центру.

                Участь у Грі взяли шість роїв: «Козачата», «Водограй», «Нащадки козаків», «Співограй», «Блиискавка» та «Сивий коник». Потужною була і група підтримки учасників. Змагання відбулися у таких конкурсах: ватра «У колі друзів», «Теренова гра», «Туристсько-спортивна смуга перешкод», інтелектуальний конкурс «Відун».
               Відчайдушно боролися рої за перемогу, виявили хороші знання під час вікторин: «Історичні постаті» (конкурс «Відун») та «Любимо рідний край» («Теренова гра»), виконували вправи на міткість, «Галазомір», «Орієнтування за компасом» («Теренова гра»). Найбільше враження залишились після туристсько-спортивної смуги перешкод, яка була організована та проведена керівником військово-патріотичного гуртка Силенком Олексієм Миколайовичем.






                      Найбільше балів набрав  рій «Сивий коник», який і отримав перемогу.  Друге місце посів рій «Співограй», третє - «Блискавка». Команди, усі без винятку, були нагороджені дипломами та наостанок поласували  козацьким кулішем.

                   Допомагали в організації та проведенні Гри члени учнівської ради закладу: Хомушко Катя, Кравченко Павло, Зенченко Олексій, Гончаренко Денис, Болбас Дмитро. Привітали піснями учасників заходу Меховська Віка, Лісаконова Валерія та Лісаконова Віка, станцювали козацький танок вихованці ансамблю «Амріта».



                  Також Ріпкинський районний Центр дитячої та юнацької творчості підготував церемонію відкриття І (районного) етапу Гри «Сокіл» («Джура»), яка відбулася 3 травня 2018 року біля районного Будинку культури.













  





Немає коментарів:

Дописати коментар